Jak se zabavit v lednu? Oslavte Den bublinkové fólie!

Jak se zabavit v lednu? Oslavte Den bublinkové fólie!

Před lety jsem se začala zajímat o potenciál bublinkové fólie. Je to překvapující cesta plná objevů.

Balení křehkých předmětů do bublinkové fólie asi známe všichni. Začala jsem ji ale vnímat a používat jako relaxační pomůcku. Tyto zkušenosti jsem sdílela. Zjistila jsem, že bublinkovou fólii jako relaxační pomůcku používá docela dost lidí.

Objevila jsem, že na využití bublinkové fólie je výzkum. Taky, že bublinková fólie má svůj den, kdy se dá plně oslavit její potenciál. Den bublinkové fólie se slaví poslední pondělí v lednu. Hned to další pondělí po tzv. blue monday, což má být nejdepresivnější den v roce.

Vůbec nechci bagatelizovat tíhu některých dnů, ale v tomto článku chci nabídnout možnost se na chvíli zabavit a rozptýlit se. A oslavit bublinkovou fólii. V roce 2024 Den bublinkové fólie připadá na 29. ledna 2024.

Na začátku cesty bublinkové fólie byli dva vynálezci: Alfred Fielding a Marc Chavannes. Pokoušeli se vytvořit trojrozměrnou plastovou tapetu (rok 1957). To se nepovedlo. 

Ukázalo se ale, že se jejich vynález dá použít jako obalový materiál. Bublinková fólie byla na světě! My si z toho můžeme vzít, že i nepovedené pokusy mohou vést k velkým věcem.

Z nějakých důvodů spousty lidí začaly sedět a mačkat puchýřky bublinkové fólie. Tím se začala zabývat K. M. Dillon.

V 90. letech minulého století provedla výzkum. Tehdy se 30 vysokoškolských studentů zúčastnilo studie, jestli hmatová manipulace s bublinkovou fólií může snižovat stres. No ano, může.

Na to, proč to tak je, existuje několik hypotéz. Ani jedna není zábavná, takže je nebudu popisovat. Možná prostě máme rádi bubliny – od bublinkové fólie přes “bubble tea” po bublifuk.

A v roce 2001 Jim Webster z rádia Spirit 95 WVNI v Bloomingtonu v Indianě vytvořil “National Bubble Wrap Day” nebo taky „National Bubble Wrap Appreciation Day” – Den bublinkové fólie. Jeho smyslem je oslavit bublinkovou fólii jako fascinující kus vynálezu.

Jak oslavit Den bublinkové fólie:

  • Dopřejte si relax s bublinkovou fólií. Můžete klasicky mačkat její puchýřky, pustit si na youtube videa se zvukem praskání fólie. No ano, i takové jsou.
  • Vytvořte umělecký projekt s bublinkovou fólií.
  • Recyklujte bublinkovou fólii, můžete ji někomu věnovat.
  • Najděte nějaký další způsob využití bublinkové fólie, který vás bude těšit.
  • Při zveřejňování příspěvků na sociálních sítích použijte #BubbleWrapDay nebo #Denbublinkovéfólie

V článku byly použity tyto zdroje:

NATIONAL BUBBLE WRAP DAY | Last Monday of January
DILLON, K. M. Popping sealed air-capsules to reduce stress. [online]. Dostupné z: doi:10.2466/pr0.1992.71.1.243
Bublinková fólie [online]. Dostupné z: cs.wikipedia.org/wiki/Bublinková_fólie

O autorce Petře Fejtkové:

„Píšu blog o biblioterapii a  sebepéči, laskavé články, jak vzít život z lepší stránky. V článcích vycházím ze zkušeností výzkumnice sociálních vlivů na zdraví, sociální pracovnice v přímé péči. Teoreticky se opírám o poznatky výzkumu štěstí a pozitivní psychologie. Jsem fanda technik všímavosti a expresivního psaní.“



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *